Hoeveel zit jij op een dag? En wat voor effect heeft dat op jouw lichaam?

Nederlanders brengen gemiddeld 9 uur per dag zittend door op een doordeweekse dag. Vaak heb je niet eens door dat je zo lang zit. Maar denk er maar eens over na hoeveel tijd je al zittend in het vervoer (auto/bus/trein), op je werk/school en thuis achter de buis doorbrengt. Zitten is misschien heel comfortabel, maar het heeft behoorlijk negatieve effecten op onze gezondheid.

Vaak en langdurig achter elkaar zitten veroorzaakt mogelijk schadelijke biochemische veranderingen in het lichaam die op de lange termijn een ernstige bedreiging voor de gezondheid zijn. Het lichaam is continu hard aan het werk om voedingsstoffen om te zetten naar energie en om suikers en vetten af te breken. Vaak en langdurig zitten zorgt ervoor dat dit minder goed werkt. Dit komt mede doordat je, je spieren en vooral je beenspieren (grootste spieren van het lichaam) nauwelijks gebruikt.

Je spieren bepalen in belangrijke mate hoe goed de insuline in je lichaam werkt. Dus wanneer je veel beweegt, werkt je insuline goed, als je weinig beweegt, werkt je insuline slechter en wordt de suiker in je bloed minder goed opgenomen door je lichaam. Hierdoor vergroot langdurig zitten uiteindelijk de kans op het verkrijgen van hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Daarom is het verstandig om iedere 20 tot 30 minuten even op te staan of te lopen. Om zo langdurig zitten te voorkomen.

 Tips om meer te bewegen:

  • Vaker kleine hoeveelheden drinken halen
  • Met de lunch gaan wandelen
  • Staand telefoneren en vergaderen
  • De trap nemen in plaats van de lift

Bij een PMO of Health Check geven wij je inzicht hoe het er bij jou voorstaat met jouw gezondheid en wat je hieraan kunt doen om het te verbeteren. Benieuwd naar meer info lees het hier.

Inschrijven

Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws? *