Een maand lang geen alcohol: Heeft dat zin?

DRY January is al weer een paar dagen van start gegaan en dat betekent dat duizenden Nederlanders een maand lang geen alcohol drinken. Maar wat voor effecten brengt een maand lang zonder alcohol nu echt met zich mee?

Een maand lang drinken heeft niet direct veel effect op je gezondheid, maar dat wil niet zeggen dat het geen voordelen met zich meebrengt. Je gaat er beter van slapen en het scheelt een hoop calorieën. Afvallen gaat dus sneller. Maar het belangrijkste resultaat van de maand zonder alcohol is bewustwording. Vaak worden de mensen die hieraan deelnemen zich bewust van de groepsdruk, van het feit hoe vaak er wordt gedronken en hoeveel reclame ervoor wordt gemaakt. Door die bewustwording besluiten veel mensen uiteindelijk minder te gaan drinken. Zo doorbreken ze hun gewoontes. Wie eerst 10 glazen per week dronk, blijkt na DRY January er nog maar 5 in de week te drinken. Ook na een jaar blijkt dat dit effect nog steeds aanwezig is. Wat erbij kan helpen is om een plan vooraf te maken. Dat je bijvoorbeeld besluit om niet meer door de weeks te drinken.

Ikpas is een alcoholinterventieprogramma (DRY January) wat mensen helpt om de maand geen alcohol door te komen. Van deze deelnemers geeft ruim 60% aan dat zij zich na die maand fysiek fitter voelt, 32% valt af en 55% bespaart geld. En ook nog eens 55% geeft aan beter te slapen.

Dus heeft het zin om een maand lang geen alcohol te drinken? Die vraag kan je dus zeker met ‘JA’ beantwoorden.

Om goed inzicht te krijgen in jouw gezondheid geeft een Health Check bij ons je een duidelijk overzicht. Bij een Health Check geven wij je inzicht hoe het er bij jou voorstaat met jouw gezondheid en wat je hieraan kunt doen om het te verbeteren. Benieuwd naar meer info lees het hier.

Inschrijven

Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws? *