Vaccin tegen Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een door (vrouwtjes) mug overdraagbaar virus wat veelal voorkomt in Zuid Oost Azië, het gebied van de stille Zuidzee (Pacific), Zuid Amerika, Midden Amerika en het Caribisch gebied.

De mug is actief tussen zonsopkomst en ondergang. Symptomen van Dengue zijn o.a. koorts, misselijkheid, braken, huiduitslag, bot- en spierpijn.

Uiteraard is een blijvend advies om DEET te gebruiken en dit aan te vullen met het slapen onder een (geïmpregneerde) klamboe en het dragen van beschermende kleding. Nu is er ook een vaccin, Qdenga, beschikbaar tegen Dengue.

Het vaccin bestaat uit 2 doses met een tussenliggende periode van tenminste 3 maanden. Na 2 vaccinaties is de bescherming om en nabij 80%. Op dit moment is bekend dat het vaccin niet aan zwangere en kinderen onder de leeftijd van 4 jaar gegeven mag worden. Het vaccin kan ook met de meeste reizigersvaccinaties samen gegeven worden en dat het zal worden geadviseerd voor diegene die frequent reizen naar Dengue gebieden of een verblijf van minimaal 4 weken in een Dengue gebied. 

Bij Meditel kunt u het vaccin tegen Dengue krijgen op advies van de arts. Let op! Door de lange periode tussen de vaccins (min. 3 maanden) adviseren wij u om tijdig een afspraak te maken wanneer u naar een Dengue gebied reist.
Het vaccin kan vergoed worden door uw zorgverzekeraar. Controleer hier of dit voor u geldt.

Maak een afspraak

Inschrijven

Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws? *