Gebruik e-sigaretten brengt onbekende longaandoening met zich mee

Het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adviseert jonge Amerikanen en zwangere vrouwen om geen gebruik te maken van e-sigaretten. Dit advies wordt naar buiten gebracht omdat er in de Verenigde Staten onbekende longaandoeningen zijn vastgesteld door het gebruik van e-sigaretten. In Nederland zijn ook de eerste meldingen binnengekomen van mensen die mogelijke kwalen hebben opgelopen, meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) vrijdag 13 september 2019 aan Nieuwsuur.

Als laatst gedateerd op 11 september 2019 zijn er in de VS al 380 meldingen gedaan van mensen met een longaandoening, die mogelijk door het gebruik van een e-sigaret zijn veroorzaakt. Hier zijn er 6 van overleden. Wat de specifieke doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om meer duidelijkheid te creëren. Het CDC volgt de onderzoeken en resultaten hiervan nauwgezet.

Door dit nieuws uit de Verenigde Staten is Nederland ook begonnen met het onderzoeken naar het gebruik van de e-sigaret. De NVALT heeft afgelopen week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen 3 dagen zijn er al meerdere alarmerende reacties binnengekomen, vertelt de voorzitter van NVALT. Het gaat daarbij om drie mensen die vooraf geen grote longziekten hadden. Een patiënt had e-sigaretten gebruikt van zijn dochter en is heel snel daarna bloed gaan ophoesten, terwijl hij nooit eerder longklachten heeft gehad. Een andere oorzaak voor de problemen werd niet gevonden.

Het is nog niet duidelijk of de gevallen in Nederland te vergelijken zijn met die in de VS, aldus voorzitter NVALT. Door meer onderzoek te doen hoopt de NVALT meer patronen te ontdekken en te ontdekken wat er precies aan de hand is.

Inschrijven

Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws? *