Burn-out officieel werkgerelateerd

Zo stelt de WHO

In de 11e herziening van het International Classification of Diseases (ICD-11) die in 2022 van kracht gaat heeft de World Health Organisation burn-out officieel als een werkgerelateerd fenomeen opgenomen.
 

Eerder werd de burn-out gedefinieerd als een ‘ernstige vorm van moeheid’. De nieuwe definitie luidt als volgt: Een werkgerelateerd fenomeem, veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer waarmee niet goed is omgegaan. Deze stress leidt tot „gevoelens van vermoeidheid, een negatieve of cynische houding ten opzichte van werk en een afname van productiviteit” .

Jaarlijks wordt al gesteld dat steeds meer medewerkers zich moe voelen op de werkvloer. Dit kan als voorstadium gelden van een burn-out. Denk bijvoorbeeld eens aan een bedrijfscultuur waar alle medewerkers buiten werktijd telefonisch bereikbaar zijn. Of collega’s die vanaf hun vakantieadres iedere dag nog even wat mails wegwerken. Belangrijk is dat werkgevers zich op tijd realiseren dat zij deze bedrijfscultuur kunnen doorbreken en kunnen transformeren tot een gezonde werkomgeving.

Ben je een werkgever en heb je graag advies hoe een gezonde werkomgeving de nieuwe standaard wordt? Meditel denkt graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Inschrijven

Blijft u graag op de hoogte van het laatste nieuws? *